Budovereniging Kata Guruma

Danexamens – Het examen

Voor het examen
Voor je aan het examen deel kunt nemen, moet je een oranje kaart hebben aangevraagd bij de Gradencommissie op de website van de JBN-NH. De oranje kaart kost €12,50. Deze oranje kaart is je bewijs van deelname. Die kaart is drie jaar geldig, dus moet je in drie jaar je examen hebben afgelegd, inclusief twee eventuele herexamens. Je moet minimaal één jaar in bezit zijn van de 1ste kyu en minimaal drie jaar lid zijn van de JBN. Vraag de oranje kaart op tijd aan, het kan lang duren voordat je hem opgestuurd krijgt.

Wanneer je de oranje kaart binnen hebt, kun je jezelf aanmelden voor het examen. Hiervoor gebruik je het inschrijfformulier dat staat op de website van de JBN-NH. Deze vul je volledig en correct in en laat je ondertekenen door je judoleraar B. Het examen kost €35,00 en vindt plaats in Beverwijk. Eventuele herexamens kosten €15,00. Waarbij een maximum van twee herexamens is toegestaan.

Wanneer je klaar bent voor het examen kun je een datum kiezen waarop je examen wilt doen. Over het algemeen wordt het examen afgenomen in november, februari en juni. Je stuurt het aanmeldingsformulier op en je zult informatie horen over hoe laat je aanwezig moet zijn en op welke mat je moet aantreden.

Tijdens examen
Wanneer je binnenkomt in de sporthal moet je eerst je paspoort, betaalbewijs en je oranje kaart bij de gradencommissie afgeven. Je kleedt je om samen met je uke, en draait warm. Er zal altijd een oefenmat aanwezig zijn waarop je eventueel nog wat dingen door kunt nemen. Wanneer het examen gaat beginnen nemen alle judoka’s plaats aan de rand van de mat en de examinatoren doen dit ook.

De voorzitter zal alle examinatoren voorstellen en het examen openen door met z’n allen te buigen. Tijdens het voorstellen en buigen ga je niet op je knieën zitten. Je blijft dus de gehele tijd staan totdat de voorzitter zegt dat je plaats mag nemen op de banken bij de matten. Over het algemeen zal er een kata gedemonstreerd worden door twee examinatoren. Daarna begint het examen voor alle kandidaten.

Er zullen over het algemeen vier matten liggen waar tegelijkertijd examens worden afgenomen. Je wordt beoordeeld door drie examinatoren. De middelste van deze drie is de tafelvoorzitter en is minimaal in het bezit van de vierde dan. Wanneer je door de tafelvoorzitter opgeroepen wordt zul je samen met je uke naar de examinatoren lopen en jezelf voorstellen. De tafelvoorzitter zal enkele vragen stellen over je programma. Je begint pas wanneer de tafelvoorzitter dit aangeeft.

Je begint met je kata(‘s), daarna wacht je op het sein van de tafelvoorzitter wanneer je mag beginnen aan het staande werk. Je volgt direct met je grondwerk. Het kan zijn dat de tafelvoorzitter of één van de andere examinatoren nog aanvullende vragen stelt over je grondwerk en/of staande werk. Wanneer zij vragen om iets te demonstreren, zul je dit moeten laten zien.

Wanneer je het examen afgerond hebt zullen de examinatoren gaan overleggen over het cijfer. Wanneer twee of meerdere examinatoren een vijf of minder geven dan ben je voor het desbetreffende onderdeel gezakt. Het kan dus zijn dat je voor alles zakt, maar ook voor maar één onderdeel. Dat onderdeel zul je dan in een volgend examen moeten herkansen.

Na het examen
Wanneer je te horen gekregen hebt dat je gezakt bent, dan mag je je omkleden en kun je het judopaspoort weer ophalen en kun je naar huis gaan.

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je geslaagd bent moet je wachten tot iedereen klaar is. Er volgt dan gezamenlijk de diploma-uitreiking. Je houdt je judopak dus aan (tenzij je de sportzaal even wilt verlaten) en aan het eind zul je het diploma krijgen met de daarbij behorende zwarte band. Check ook even je judopaspoort of je dangraad afgetekend en bestempeld is.

 

 

Budovereniging Kata Guruma | info@kataguruma.nl