Budovereniging Kata Guruma

6 oktober 2012, 25e Koegras toernooi te ’t Zand

Een nieuw seizoen judo is aangebroken en dat betekent ook weer judo toernooien opzoeken. Het eerste toernooi vindt plaats in ’t Zand, een plaatsje in de buurt van Den Helder. Om 07:15 de deur uit en om 08:15 in de rij voor de weging. Met 28,6 kg schoon aan de haak pas ik goed in de -30 kg categorie.

Het toernooi start wat later dan gepland. Het toernooi begon met de huldiging van 2 medewerkers van het eerste uur, al 25 jaar terug te vinden op dit toernooi.

Met 384 judoka’s op de mat is dit een groot toernooi, een achttal matten waar de strijd plaats vindt om één van de bekers. Er wordt gewerkt met een “poulesysteem”, de nummers één en twee gaan door naar het “dubbele eliminatie systeem”. Lees hieronder mijn wedstrijdverlag:    

1e Wedstrijd:
Deze begon tegen een voor mij bekende judoka, waarvan ik de ene keer win en dan weer eens verlies, deze keer verloor ik met een Ipon. Ik was mijn eerste wedstrijd zoekende, gaf een aantal tikken/lichte vegen, waar mijn tegenstander uiteindelijk gebruik van maakte om een binnenwaartse haak te geven en ik naar achteren te sturen was, wat resulteerde in een Ipon tegen.

2e Wedstrijd:
Weer een tegenstander die ik vaker tegenkom. Zo rond de 19e sec. kom ik met een wazari achter te staan, maar ik kom sterker terug en weet mijn tegenstander in een heupworp te krijgen wat goed is voor een yuko vervolgt door een osaekomi=Ipon, gewonnen.

3e Wedstrijd:
Ik deel lichte tikken/vegen uit, uiteindelijk zie ik mijn kans om een tani otoshi uit te oefenen maar die mislukt. Rond de 50e sec. een 2e poging en die lukt en is goed voor een yuko, kort daarop volgend, d.m.v. de armen van de tegenstander weg te trekken en op zijn rug te duwen, gevolgd door een osaekomi=Ipon.

4e Wedstrijd:
Ik probeer diverse keren een tani otoshi, die helaas niet lukken, ook een heupworp wil niet lukken. Het wordt een scheidsrechtersbeslissing in het voordeel van mij, gewonnen. Op naar de halve finale.

Halve finale, 1e Wedstrijd:
De wedstrijd is binnen 30 sec. beslist. Ik deel een tikje uit en begin te sleuren en deel vervolgens mijn 1e veeg uit en mijn tegenstander raakt uit balans, ik deel er nog één uit wat resulteerde in een mooie Ipon.

2e Wedstrijd:
Weer tegen mijn eerste tegenstander van deze dag, we zijn aan elkaar gewaagd. De wedstrijd eindigt in een scheidsrechtersbeslissing, deze valt ook in mijn voordeel uit, gewonnen. Op naar de finale.

Finale:
Er werden vele vegen aan elkaar uitgedeeld. Ik wist mij goed te verdedigen tot vlak voor de 2e minuut, toen ging ik helaas onderuit met een veeg, wazari tegen, jammer, maar ik heb wel een mooie 2e prijs gewonnen. Een goed begin van dit seizoen.

 

 

Budovereniging Kata Guruma | info@kataguruma.nl