Budovereniging Kata Guruma

Verslag: Max Stikkelorum op afdeling kampioenschappen

Om half tien in Anna Paulowna begonnen de wedstrijden, die konden leiden naar een plek in de finales aanstaande zondag (17 maart) in Beverwijk. In goede humeur en met veel zin zag ik er naar uit. Mijn eerste wedstrijd was tegen een vrouwelijke judoka, ze gaf zich niet gauw gewonnen, maar datzelfde gold natuurlijk ook voor mij. Heel snel had zij mij al in de nek te pakken, maar dat wist ik te verbreken en voor haar eindigde de aanval zelfs met een shido. Met de nieuwe regels, zou dat bij een gelijk spel in mijn voordeel zijn, maar zelf win ik liever met een goede worp. M’n eerste yuko had ik te pakken met achterwaartse veeg, daarna heb ik de wedstrijd in mijn voordeel kunnen besluiten, door twee keer een achterwaartse veeg, beide goed voor een wazari en dus een ippon.

M’n tweede wedstrijd was weer een tikje zwaarder, maar halverwege de wedstrijd beslis ik de wedstrijd met een spierbalworp, welke goed was voor een wazari en ook meteen de einduitslag was.

Derde wedstrijd begon goed, al snel een yuko te pakken met een ingezette spierbalworp. Daarna had ik alle tijd nodig om de wedstrijd in mijn voordeel te beslissen, doordat hij wat groter was dan mij, had hij mij al vaak snel in mijn nek te pakken. Op een gegeven moment had hij nog steeds zijn hand in mijn nek en probeerde hij mij weer op de mat te sleuren, echter verhinderde ik dat hem, door mijn voet achter zijne te zetten en hem zo vol op z’n rug te werpen, goed voor een ipon.

De vierde wedstrijd was tegen een judoka met een blauwe band, dus gemakkelijk zal het dan niet worden. Met sprielbalworpen heb ik deze tegenstander om willen krijgen, maar dat wilde niet echt lukken. Hij weet mij op een zeker moment te vegen en zo uit balans te krijgen, dat hij er een yuko uit weet te scoren. Aangezien ik op dat moment al lig, zet hij ook nog een oasekomi in en deze weet ik gelukkig te verbreken door zijn been stevig te klemmen. Ik heb nog tijd om de wedstrijd te keren, maar slaag daar niet in, hij weet mij met een haak zo uit balans te krijgen dat ik vol op m’n rug beland, wedstrijd verloren met een ippon.

De vijfde wedstrijd voor de kruisfinale was een beetje afwijkend ten opzichte van de eerst vier wedstrijden. Een door mijn ingezette spierbalworp eindigt in wazari, maar dan niet aan mij gegeven, maar aan de tegenstander. Mijn trainer en vader hadden het idee dat de wazari toch echt aan mij toebehoorde, maar pas een tweede wazari kom je er achter dat er op het bord toch echt wat anders staat. Desondanks heb ik al binnen een paar seconden een “derde” wazari te pakken en dus goed voor een ippon.

Op naar de kruisfinale mijn eerste tegenstander is een goede tegenstander, hij weet mijn ingezette heupworp over te nemen en daar een wazari uit te slepen. Meteen zet hij daarop een oasekomi in, deze weet ik beide binnen de 10 seconden te verbreken, dus dat was nog gunstig, maar helaas sta ik wel met een wazari achter. Ieder doen wij nog wat pogingen om te scoren, met de laatste paar seconden in mijn achterhoofd, zet ik nog een spierbal worp in en deze slaagt erg goed en kom zo toch nog met een ipon als winnaar uit de wedstrijd.

Mijn tweede wedstrijd in de kruisfinale bleef tot het einde onbeslist, beide kwamen we niet tot goede worpen of vegen. De hantei viel in mijn voordeel, dus nu alleen nog de finale voor de boeg. Deze laatste tegenstander had ik al gehad in de poule, de judoka met de blauwe band. Deze wedstrijd verliep toch anders dan de eerste keer, hij kwam nauwelijks toe aan scoren. Deze keer probeerde hij mij ook weer uit balans te krijgen, maar slaagde daar nu niet in. Na een door mijn ingezette spierbalworp, veroorzaak ik een shido, maar daar laat ik mijn niet uit het veld slaan. Toch weet mijn tegenstander met een door hem ingezette haak er net voor het einde een yuko uit te slepen.

Al met al ben ik dus zeer tevreden met mijn tweede plaats, op naar de finale in Beverwijk.

 

Budovereniging Kata Guruma | info@kataguruma.nl