Budovereniging Kata Guruma

Verslagen van Max Stikkelorum 

Toradoshi Open Beverwijkse 16 juni 2013
Voor de tweede keer doe ik mee met het Toradoshi toernooi.  Ik ben ingedeeld in een pool van 3 judoka’s en omdat de de pool zo klein is moet ik vandaag 2 keer tegen dezelfde judoka’s judoën.

Rond 12:15 uur ging mijn eerste wedstrijd van start. De tegenstander kijkt mij goed boos aan, maar dat zegt niets. De eerste inzet voor een spierbalworp nam ik te langzaam, deze mislukt dan ook. Na de maté even een voetveegje uitgedeeld en dan nogmaals de spierbalworp inzetten, ook deze was nog niet helemaal wat ik wilde, maar toch scoor ik een Yuko. Rond de minuut lukt de spierbalworp wel, goed voor een Ippon.

De tweede wedstrijd volgde vrij snel. De tegenstander sleur ik over de mat, geregeld valt hij op zijn knieën en hangt aan mijn pak, met deze actie’s krijgt hij dan ook een Shido. Na de maté pakt de tegenstander mij met beide handen mijn mouw vast, maar ik zag mijn kans om een heupworp in te zetten welke goed is voor een Wazari. Doordat ik mee viel en hem goed vast had heb ik direct de Oase-komi ingezet, hiermee scoor ik mijn 2e Wazari = Ippon.

Derde wedstrijd: Ik moet weer tegen de tegenstander van mijn eerste partij, hij kijkt nog steeds boos, maar ik weet nu zeker dat dat niets betekend. Ik zet mijn spierbalworp in maar merk dat het niet lukt.

Na de maté deel ik wat veegjes uit pak hem in zijn nek en begin te sleuren en te vegen en al snel zie ik mijn kans voor een spierbalworp en scoor een Ippon.

De laatste partij is weer tegen de tegenstander van partij nummer 2. Ik weet wat ik moet doen. Ik pak hem hoog vast sleur hem een stukje over de mat en hopla weer een spierbalworp, vierde Ippon binnen. Vorig jaar was ik derde en vandaag met vier Ippons ben ik eerste geworden.

Langste Dei toernooi 22 juni 2013
Voor mijn laatste wedstrijd dit seizoen ben ik afgereisd naar Gorredijk te Friesland. Er kwamen zo’n 400 judoka’s naar dit toernooi toe. Van mijn gewicht doen er 9 judoka’s mee verdeeld over twee poules inclusief kruisfinale.

Ik ben ingedeeld in een poule van judoka’s van geel tot en met een blauwe band. Mijn eerste wedstrijd is tegen een sterke judoka met een groene band. De tegenstander ken ik niet, toch zet ik meteen mijn spierbalworp in, de tegenstander zet tijdens de val zijn been achter de mijne en plaatst zijn arm op mijn rug en duwt mij door op mijn rug, Ippon verloren.

Oké ik ben wakker geschud, even beter naar mijn tegenstanders gekeken en ja die zijn sterk, dus ik ga het anders aanpakken. De tweede wedstrijd tegen een judoka met een blauwe band. Vanaf het begin val ik aan en neem continue het initiatief. De tegenstander sleur ik over de mat, hij valt vaak door zijn knieën of neemt een duik, een worp inzetten lukt hierdoor niet. Uiteindelijk krijgt de tegenstander een Shido doordat hij achteruit de mat afloopt i.p.v. naar mij toe loopt, hiermee win ik de tweede wedstrijd.

Derde wedstrijd ook tegen een sterke judoka(groene band). Ook nu neem ik het initiatief, ik heb hem redelijk goed vast, maar ik neem hem eerst even mee en zoek mijn moment en hebbes mijn spierbalworp is gemaakt, welke goed is voor een Yuko. Hierna volgen er vele voetvegen heen en weer, tussendoor probeer ik een spierbalworp, maar helaas.

Uiteindelijk krijgen we beide een waarschuwing van de scheidsrechter, we moeten meer aanvallen en niet hetzelfde blijven doen. Oké, direct na de maté stap ik op hem af, pak hem beet en hup spierbalworp, een 2e Yuko te pakken en in de laatste seconde nog even een Wazari gescoord, gewonnen.

De vierde wedstrijd moet ik winnen wil ik in de kruisfinale komen. De tegenstander is een felle judoka, toch heb ik hem goed vast, sleur hem mee, deel vegen uit en zoek mijn moment, de eerste mislukt, maar de tweede spierbalworp lukt, Ippon gewonnen. Ik ben door naar de kruisfinale.

De overgebleven judoka’s zijn sterk, dus dat wordt nog pittig. De eerste kruisfinale is tegen een judoka van Judo Academie A’dam. Binnen een minuut scoor ik 3 Yuko’s, hij wordt moe, uiteindelijk krijg ik hem in een houtgreep, hier komt hij niet meer uit, Ippon gewonnen.

Nog één wedstrijd te gaan, de laatste tegenstander is een goede judoka, hij let even niet op en hopla binnen 8 seconde heb ik hem om en scoor een Wazari. Na de maté heb ik de tegenstander niet al te hoog vast, deel een tik uit plaats mijn hand op zijn rug en neem hem mee, hij haakt mij maar die mislukt, hij raakt uit balans en ik zie mijn kans om hem om te gooien en hem in een Oase-komi te nemen en win hiermee de wedstrijd met een Ippon.

Het waren pittige partijen en ben erg blij met mijn tweede plek.

 

Budovereniging Kata Guruma | info@kataguruma.nl