Budovereniging Kata Guruma

Verslag: Max Stikkelorum Oranjebanden en ABS

Oranjebanden Dojo 't Loo
Deze zondag was ik in Heiloo bij Dojo ’t Loo voor een oranje banden toernooi. Het is een toernooi waarbij ook scheidsrechters in opleiding op de mat staan. Voor enkele judoka’s was het ook hun eerste wedstrijdervaring. Ik herken mijzelf nog wel in de jongen, die als eerst tegen mij moest. Hij dacht dat hij nog verder moesten judoën, nadat ik hem met een zeer snelle spierbalworp op zijn rug had geworpen. Toen ik hem een hand gaf, wilde hij weer mijn revers pakken, maar kreeg van de scheidsrechter toch echt te horen dat de wedstrijd al voorbij was.

Mijn tweede tegenstander was iets pittiger, maar al snel had ik een spierbalworp ingezet. Deze worp wist hij te verbreken, maar had mijn tegenstander wel uit balans gebracht en zo kon ik hem toch met een veeg onderuit halen, wat goed was voor een wazari. De daarna ingezette oasekomi kon ik niet volbrengen omdat hij mij omklemt had. Echter meteen na de matte was hij weer zo goed te pakken voor een spierbalworp, dat hij dan ook weer mooi door de lucht vloog en daarmee heb ik de wedstrijd in mijn voordeel besloten.

Mijn derde tegenstander was niet om te krijgen met een spierbalworp, dus moest ik wat anders beslissen. Na wat heen en weer sjorren, had ik mijn tegenstander met een heupworp om, goed voor een wazari. De worp kon ik meteen vervolgen met een oasekomi en na 15 seconden kon ik mijn derde ipon bijschrijven.

De vierde tegenstander was een meisje, nu lijkt dat toch een beetje een ongelijke strijd, maar de werkelijkheid is dat zij juist vandaag mijn moeilijkste tegenstander was. Zij was net zo groot als ik, dat zal dan ook wel de reden zijn dat ik mijn spierbalworp niet goed kon inzetten. De spierbalworp was goed voor een yuko. Later in de wedstrijd zet ik er nog één in en ook deze eindigde in een yuko, maar nu kon ik haar wel in een oasekomi krijgen, wat mij eerder deze wedstrijd niet lukte. Na 20 seconden houdgreep, eindigde mijn vierde partij ook met een ipon.

Mijn naam ging intussen bij de tegenstanders over de lippen, maar daar heb ik maling aan. Ze vreesden voor mijn spierbalworp en mijn laatste tegenstander werd hierop gewezen. Mijn eerste spierbalworp kon hij inderdaad nog weerstaan, maar bij mijn tweede spierbalworp was het toch weer raak, mijn vijfde en laatste wedstrijd eindige dan ook in een ipon. De eerste plek leverde weer een mooie beker op en zo kan ik deze wedstrijdervaring weer gebruiken voor mijn eerste komende toernooi in Dronten.

20e ABS Toernooi te Dronten

1 juni 2013

Het was vandaag vroeg opstaan, om 8:15 uur stond ik op de weegschaal en om 9:00 uur begon de wedstrijd. Ik ben ingedeeld in een poule van 4 judoka’s.

De eerste wedstrijd is met 5 seconde beslist in het voordeel van mij, de tegenstander was namelijk nog niet wakker, kortom ik pak zijn mouw vast en maak een spierbalworp en val met hem mee, goed voor een Ippon.

Ook de tweede wedstrijd is met 5 seconde beslist in het voordeel van mij. De tegenstander kreeg geen grip ik wel en zag ook direct mijn kans voor een spierbalworp en win weer met een Ippon.

De tegenstander van de derde partij heb ik nog niet zo lang geleden verslagen met een spierbalworp, dus start ik de wedstrijd met een voetveeg als misleiding en voer dan direct een spierbalworp uit welke goed is voor een Ippon.

Met 3 Ippons ben ik eerste geworden.

Budovereniging Kata Guruma | info@kataguruma.nl