Budovereniging Kata Guruma

 Verslag: Thomas op Matsuru Dutch Open

We waren al op vrijdag naar Eindhoven vertrokken om daar te overnachten zodat Thomas uitgerust aan de start kon verschijnen.

Op de vrijdag avond was er ook een extra weegmogelijkheid zodat het op zaterdag allemaal nog wat soepeler zou verlopen, dachten wij.

Helaas bleek dat bij weging op vrijdag avond het niet meer mogelijk was om ook nog op zaterdag te wegen indien de judoka te zwaar was… Thomas was echter vol overtuiging en ging de weging toch doen. Verkeerd gegokt bleek al snel, 400 gram te zwaar. Dat was dus ompoulen naar de -46 gevolgd door een poging om er dan maar 4 kilo aan te eten bij de Mc Donald waar zo ongeveer elke judoka terecht leek te komen na de weging.

Na een goede nachtrust en een flink ontbijt op naar de mega grote sporthal. Thomas had er ondanks de tegenslag de avond ervoor wel zin in maar de verwachtingen waren niet heel hoog.

Het bleek een poule van 64 jongens te zijn in de -46 kg met Nederlanders, Duitsers, Belgen en Polen.

De eerste partij brak de ban meteen. Thomas voelde al bij de eerste pakking dat hij de sterkste was en kon na een minuut een worp omzetten in een houdgreep, winst met ippon.

De tweede partij was een wonderlijke. Allereerst omdat de tegenstander zo ongeveer de enige was die niet een kop groter was dan Thomas en ten tweede vanwege het verloop. Thomas had het overwicht maar kon niet tot scoren komen, wel kreeg de tegenstander een shido wegens passiviteit. In de golden score bleef Thomas aanvallen en toen er mate was besloot de tegenstander zijn pak goed te doen zonder dat de scheids daar het teken voor had gegeven… scheids niet blij en gaf hem een tweede shido, dus winst voor Thomas.

De derde ronde tegen Youri van kodokan. Thomas kwam in het begin goed weg uit een worp van Youri maar kwam goed terug met schouderworp voor yuko en dus de voorsprong. Het leek erop dat Thomas dit vol ging houden maar helaas kwam Youri met nog een seconde of veertig te gaan terug met een snelle buitenwaardse haak voor wazari. Thomas kon dit niet meer goedmaken en verloor. Gelukkig won Youri ook zijn volgende partij zodat Thomas door mocht in de herkansing.

Thomas had van de kodokan jongens tips gekregen over de volgende tegenstanders. De eerste werd een paar keer met schouderworp voor yuko gegooid en daarna opgevouwen in een houdgreep voor wazari die meteen de tijd volmaakte. Winst dus.

Hierna een jongen die volgens het scoutingrapport alleen met schouderworp op twee knieën aanviel. Prima scouting rapport zo bleek. De eerste aanval was nog lastig af te slaan maar daarna was de wedstrijd onder controle. Thomas viel aan als een roofdier die bloed rook en de tegenstander kreeg shidos voor achtereenvolgens; passiviteit, buiten de mat rennen en afhouden met gestrekte armen. Winst met wazari dus.

Dit betekende door naar de samensmelting met de andere mat en nog maar een wedstrijd verwijderd van een podiumplaats. De wedstrijd was tegen een hele lange judoka en Thomas kwam er moeilijk door bij hem. De vermoeidheid en pijntjes uit eerdere wedstrijden begonnen mee te wegen. Toen Thomas ook nog een flinke schop tegen zijn enkel kreeg zwikte hij er meteen door. Hij kon niet meer verder en moest opgeven.

Het resultaat was dus net geen podiumplaats. Maar op dit zeer zware toernooi in een hogere gewichtsklasse wel een heel goed resultaat. Dus trots weer naar huis.

De blessure aan de enkel viel uiteindelijk ook wel mee want Thomas heeft later op de dag nog even een wedstrijdje gebasketbald.

 

Budovereniging Kata Guruma | info@kataguruma.nl